Under perioden 2023-2025 möter vi äldre personer med IF, autism och förvärvad hjärnskada, Vi bjuder på såväl digitala som fysiska clownmöten på ett flertal olika Lss-boenden och dagligverksamheter. Projektet möjliggörs genom ett 3-årsanslag från Allmänna Arvsfonden.

Under perioden 2023-2025 möter vi äldre personer med IF, autism och förvärvad hjärnskada, Vi bjuder på såväl digitala som fysiska clownmöten på ett flertal olika SLL-boenden och dagligverksamheter. Projektet möjliggörs genom ett 3-årsanslag från Allmänna Arvsfonden.i samarbete med, clownmedicin i Stockholm 

Tack till Allmänna Arvsfonden för stöd

Projektbeskrivning : Digitala och livemöten mellan clowner och äldre personer med IF, autism och förvärvad hjärnskada

LSS projektet FUNK

Detta är ett projekt som vi i Föreningen Visit påbörjade januari 2023. Vi utgör en del i ett större projekt, som vi gör tillsammans med Sjukhusclowngruppen Clownmedicin i Stockholm. 

Idén till projektet föddes under pandemin då denna grupp var extra sårbar och isolerad. Projektet, som vi kallar clownprojekt FUNK , pågår under 3 år och finansieras av Allmänna arvsfonden. Vi besöker flertal gruppboenden i Helsingborgs kommun. 

Sedan 2015 har vi i Föreningen Visit också arbetat på ett flertal äldre/demensboenden i Nordvästra Skåne och har skaffat oss massor av erfarenheter och som följd unika kunskaper av att möta denna specifika målgrupp.

Denna bakgrund med lång erfarenhet av möten med människor i olika åldrar och med olika slags funktionsvariationer, har bidragit till att vårt arbete i Clownprojekt FUNK inom LSS fungerar bra. Vi är under ständig utveckling med att förbättra vår lyhördhet och fantasi för att i mötet kunna anpassa vårt artisteri till de individer vi möter. Att få arbeta med denna grupp känns viktig och även lite banbrytande. 

Vi besöker de boende både på deras boenden och vi har också digitala distans möten där vi clowner är i vår egen studio. Det är nödvändigt och viktigt att ha ett bra samarbete med personalen då de känner brukarna bäst. När vi har digitala möten behöver alltid en personal vara med i mötet. Att vi får information innan är så klart viktigt så vi känner till brukarens intressen, kognitiva förmåga mm. Efter hand så lär vi också känna brukaren. 

Vi från vårt håll erbjuder nya och roliga sätt att mötas på. Det är i mötet här och nu som vår unika förmåga som clowner ligger. Vi snappar upp impulser och situationer som vi kan spinna vidare på, utifrån den människa vi möter. Vi försöker nå brukaren utifrån hens förmåga och möjligheter. Tanken är att vårt ”clowneri” ska skapa nya sätt att mötas på. Vår ambition är att dessa möten ska vara varma och tillåtande och höja livskänslan och glädjen hos brukaren.Vår metod är ett batteri av artistiska och ”clowniska” metoder/uttryck som: mimik, kroppsspråk, röst, sång, musik, dans, trolleri, rekvisita som dockor, djur, sjalar, hattar och andra visuella /teatrala uttryck. Dessa möten innebär också ett sökande där vi inte i förväg vet vad det kommer att innehålla och detta gör ju att mötena blir spännande och inte förutsägbara. Ett mål är att mötet på sikt kan inspirera brukaren till egen aktivitet (teater, musik eller annat).  Tillsammans är vi lyhörda, kreativa och uppfinningsrika.